5 juli 2023

Het is een misvatting dat alleen grote bedrijven het doelwit zijn van hackers. Ook kleine ondernemingen lopen aanzienlijke risico’s. Als ondernemer is het niet langer de vraag of je gehackt wordt, maar wanneer. Daarom is het van vitaal belang voor kleine bedrijven om zich bewust te zijn van de dreigingen en proactieve maatregelen te nemen om zichzelf te beschermen. In dit artikel geven we je een aantal tips om jezelf te beschermen tegen ongewenste indringers en wat je kunt doen om te herstellen als het toch misgaat.

Het gevaar ligt overal op de loer

Je bent de trotse eigenaar van een klein, bloeiend bedrijf. Misschien denk je dat je te klein bent om de aandacht te trekken van hackers, maar dat is een gevaarlijke misvatting! Hackers hebben geen voorkeur voor bedrijfsgrootte. Ze zoeken naar zwakke plekken waar ze kunnen binnendringen en schade kunnen aanrichten. Je kunt zelfs onderdeel worden van een grotere aanval gericht op een grote groep bedrijven, zonder dat je specifiek het doelwit bent. Onderschat daarom nooit het belang van beveiliging, ongeacht de omvang van je bedrijf.

Hacker

Train je team om alert te zijn

Een zwakke schakel in de beveiliging wordt vaak gevonden in menselijke fouten. Hackers maken graag gebruik van de onoplettendheid van medewerkers. Daarom is het van belang om je team bewust te maken van de risico’s en ze te trainen in het herkennen van verdachte e-mails, phishing en andere vormen van social engineering. Wanneer je team alert en waakzaam is, kunnen ze ongewenste indringers snel herkennen en rapporteren.

Een slimme verdediging met next-gen antivirussoftware

Een goede antivirusoplossing is de volgende stap. Als een medewerker toch per ongeluk op een link klikt of als er op een andere manier malware op je computer terechtkomt, biedt antivirussoftware een preventieve bescherming. Maar niet elke antivirus is gelijk. Wij maken gebruik van next-gen antivirusoplossingen die gebruikmaken van Artificial Intelligence (AI). Deze slimme software kan nieuwe en onbekende bedreigingen detecteren en stoppen voordat ze schade kunnen aanrichten.

Het houdt niet op bij het installeren van antivirussoftware. Zorg ervoor dat je deze software up-to-date houdt en dat je de meldingen die daaruit voortkomen tijdig opvolgt.

Back-ups voor snel herstel

Voorkomen is beter dan genezen, maar zelfs met alle preventieve maatregelen kan het voorkomen dat je bedrijf toch gehackt wordt en je bedrijfsgegevens worden gegijzeld. Wat moet je in zo’n geval doen? Hier is waar het belang van back-ups naar voren komt. Het regelmatig maken van back-ups van je gegevens is van onschatbare waarde, omdat het je in staat stelt om snel te herstellen zonder belangrijke informatie te verliezen.

Beveilig ook je back-up

Denk er goed over na hoe je die back-up vervolgens beveiligt. Als je bijvoorbeeld een back-up maakt naar een USB-schijf en deze vervolgens in je computer laat zitten, kan zowel je data als je back-up gegijzeld worden via dezelfde computer. Om dit te voorkomen, moet je ervoor zorgen dat zowel je data als je back-up vanaf dezelfde locatie aanpasbaar is.

Een oplossing hiervoor is het gebruik van een combinatie van backup software en cloud back-up opslag. Configureer de cloud opslag zo dat backups gedurende een bepaald aantal dagen niet verwijderd of gewijzigd kunnen worden. Of kies voor een pull-gebaseerde backup, waarbij de backup niet gemaakt wordt vanaf de machine waarop de data staat, maar vanaf een ander apparaat dat alleen leesrechten heeft op de productiedata.

Mijn data staat al in de cloud

Het is belangrijk om te beseffen dat het opslaan van je gegevens in de cloud niet automatisch betekent dat je gegevens veilig zijn. Ook bestanden in bijvoorbeeld OneDrive kunnen versleuteld worden als een geïnfecteerd apparaat toegang heeft tot het account. Microsoft geeft ook expliciet aan niet verantwoordelijk te zijn voor de gegevens van hun klanten.

Aanval achter de rug, en dan?

Je hebt de aanval overleefd, hopelijk zonder het zelf opgemerkt te hebben omdat je preventieve maatregelen effectief waren. Maar misschien moest je toch herstellen vanaf een back-up. Wat doe je nu? Het is belangrijk om achteraf voldoende gegevens te hebben om te achterhalen waar de aanval vandaan kwam en wat er precies is gebeurd. Zo kun je onderzoeken of er eventueel nog resten achtergebleven zijn die alsnog een risico kunnen vormen. Analyseer de gegevens om patronen en zwakke punten te ontdekken, zodat je toekomstige aanvallen kunt voorkomen.

NIST framework
Bas de Vet

Zijn jouw systemen goed beveiligd? Liggen er nog kansen voor verbetering?
Neem nu contact op met Bas voor een vrijblijvend adviesgesprek!

Delen op social media